Australisk terrier

Australian Terrier

Australisk terrier skiljer sig från andra terrier, då de har en lång hals och rygg i proportion till deras höjd. Pälsen är sträv och kort med mjukare underull och kan vara röd eller olika nyanser av blå med mellanbruna inslag. En vuxen aussie (NY australisk terrier) är cirka 25,5 cm i mankhöjd och väger omkring 5 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Australisk terrier skapades i början av 1800-talet för att arbeta och fungera som en allt-i-allo och bland annat jaga ormar och gnagare på gårdar och i guldgruvor. Rasen skapades från terrier importerade från norra England och Skottland – inklusive förfäderna till dandie dinmont-, skye- och yorkshireterrier samt gamla welshterrier och skotsk terrier. Resultatet blev australisk terrier, vars första rasklubb etablerades 1887 i Australien. Aussien godkändes officiellt av den brittiska kennelklubben 1936 och av den amerikanska 1958.

Personlighet

En vänlig och utåtriktad ras som gärna vill vara till lags och njuter av mänsklig kontakt och beröm, vilket gör att den i allmänhet är enkel att träna – till skillnad mot vissa terrier! En australisk terrier är inte aggressiv, men står på sig om den utmanas av en annan hund. Aussien är inte gläfsig, men kan skälla om den anser att situationen motiverar detta.

Hälsa

Australisk terrier är normalt en frisk ras med få rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Den behöver en timmes motion om dagen, men tar gärna mer – australisk terrier har en bakgrund som både bruks- och sällskapshund. Förutom promenader och lek tycker den även om agility, lydnad och andra hundsporter.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

En välskött australisk terrier fäller väldigt lite hår. Pälsen är lättskött och de vattentåliga täckhåren är cirka 6,35 cm långa. Underullen är kort och mjuk. Man bör borsta och kamma sin aussie minst en gång i veckan och kontrollera öronen så att inget hår blockerar hörselgångarna. Pälsen ska trimmas vid behov, inte klippas.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.