Bayersk viltspårhund

Bavarian Mountain Hound

Den här muskulösa, medelstora hunden är något längre än den är hög och väger 20–25 kg som fullvuxen. En vuxen hund är 47–52 cm (hane) respektive 44–48 cm (tik) i mankhöjd. Den korta pälsen är brun, röd med svart mask eller mörkröd med eller utan svart mask.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Bayersk viltspårhund härstammar från medeltida jakt- och spårhundar. Dessa ursprungliga hundar lade grunden till olika raser och typer, inklusive hannoveransk viltspårhund. För att utveckla en lättare hund korsade man hannoveransk viltspårhund med röd bergsstövare och på 1870-talet skapades bayersk viltspårhund, en blodhundsras som kunde spåra skadade villebråd i bergsområden. 1912 etablerades en rasklubb i München i Tyskland.

Personlighet

Bayersk viltspårhund är modig, lugn, lojal och hängiven sin ägare. Den kan vara avvaktande mot främlingar och det är därför viktigt med social träning redan i tidig ålder. Att träna på inkallning är ett måste och hunden ska dessutom få chansen att använda sin nos.

Hälsa

Likt många raser kan den lida av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel.

Motion

Rasen avlades till att jaga skadat villebråd, ibland under flera dagar, och är därför mycket uthållig och behöver minst två timmars motion varje dag. Som brukshund njuter bayersk viltspårhund av spårning och andra hundsporter som stimulerar både dess hjärna, kropp och nos! Det är viktigt att träna på inkallning eftersom hunden kan ignorera alla lockrop om den börjar följa ett doftspår.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret. Bayersk viltspårhund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta pälsen är lättskött och behövs bara borstas en gång i veckan, då man även bör kontrollera hundens öron och tassar.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.