Bearded collie

Bearded Collie

Bearded collie en medelstor, aktiv hund med lång, sträv och raggig päls som faller ner längs sidorna och finns i svart, blå, rödgul, alla nyanser av grå, brun och sandfärgad med eller utan vit teckning. Som vuxen är den 53–56 cm (hane) respektive 51–53 cm (tik) i mankhöjd och väger 18–28 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Bearded collie utvecklades i Skottland från lokala fårhundar, i synnerhet old english sheepdog, med ett eventuellt inslag av polski owczarek nizinny och komondor. Ursprungligen fanns det troligtvis två typer av bearded collie: en mindre, lättare vallhund från Skotska högländerna och en tyngre drevhund med helsvart päls från lågländerna. Den moderna beardisen tros vara en blandning av dessa två hundtyper. "Collie" är ett skotskt ord för fårhund.

Personlighet

Det är en vaken, lättlärd ras som gillar att umgås med människor. Bearded collie är en vänlig hund som älskar att få delta i alla aspekter av familjelivet och normalt kommer överens med andra hundar och sällskapsdjur. Den hälsar upphetsat på främlingar med högljutt skällande, men ger dem normalt ett vänligt mottagande.

Hälsa

Likt många raser kan den drabbas av höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem) och ärftliga ögonsjukdomar. Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Bearded collie är en aktiv ras som behöver minst en timmes motion varje dag. Beardisar älskar alla slags lekar och gör ofta bra ifrån sig i agility, lydnad och till och med spårning.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

En bearded collie kräver omfattande pälsvård och daglig borstning rekommenderas. Det är viktigt att man lyfter upp pälsen så att man kommer ner ända till huden. Att bara borsta täckhåren är meningslöst och tovor kommer att bildas om man inte borstar igenom varje lager noggrant, helst med en pinnborste. Beardisar fäller, men om man tar hand om deras päls på rätt sätt så hålls fällandet under kontroll.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.