Belgisk vallhund/tervueren

Belgian Shepherd Dog Tervueren

Tervueren är en medelstor, långhårig hund med ett kvadratiskt utseende. Rasen förväxlas ofta med långhårig schäfer, men är lättare och har en mer kvadratisk profil och en elegantare huvudform. Tervueren är sandfärgad, röd eller grå med svarta hårtoppar. Som vuxen är den 61–66 cm (hane) respektive 56–61cm (tik) i mankhöjd och väger 27,5–28,5 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Det finns fyra varianter av belgisk vallhund: laekenois, groenendael, tervueren och malinois, döpta efter området i Belgien som de härstammar ifrån. Tervueren är närmare besläktad med groenendael än de andra två. Man tror att två "långhåriga, sandfärgade fårhundar med svarta hårtoppar" korsades och en av de resulterande valpkullarna därefter korsades med härkomsten till groenendael. Denna valpkull blev tervuerens föregångare. På 1940-talet försvann rasen nästan helt, men på 1950-talet ökade intresset för rasen på nytt.

Personlighet

Tervueren är en tillgiven, lojal sällskapshund som skyddar hem och familj. Likt alla raser med vakttendenser bör du inte uppmuntra dess vaktinstinkt i ung ålder eftersom den då kan börja vakta dig vid olämpliga tillfällen. Rasens naturliga vaktinstinkt aktiveras om och när det behövs. Den har ett otroligt bra humör och lär sig väldigt snabbt.

Hälsa

Likt många raser kan alla varianter drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Den här typen av belgisk vallhund är dessutom benägen att få epilepsi.

Motion

Tervueren behöver minst två timmars motion och mental stimulering varje dag. En lättlärd hund som passar utmärkt för agility, lydnad och andra hundsporter. Det är en väldigt aktiv hund som inte bör övervägas som sällskapsdjur om den lämnas ensam hela dagen.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Tervueren är en långhårig hund som kräver en del pälsvård. Den extremt tjocka underullen täcks av långa, raka täckhår. Tikarna fäller sin underull två gånger om året och hanarna normalt en gång om året.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.