Blodhund

Bloodhound

Blodhunden har ett lätt igenkännligt, ståtligt utseende med ett överflöd av lös hud och långa, svängande öron samt en kraftfull kropp. Det är verkligen en stor hund! Den korta, släta pälsen är svart eller röd med inslag av mellanbrun och roströd teckning. En fullvuxen hund är 58–63 cm (tik) respektive 63–69 cm (hane) i mankhöjd och väger 41–50 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Den moderna blodhundens förfäder kan spåras tillbaka till klostret St Huberts, där hundar kallade "segusius" ursprungligen användes för att spåra varg, stora kattdjur eller hjort eller sårade villebråd. När normanderna erövrade England år 1066 introducerade de många av sina hundar och hundarna från St Huberts var en av raserna som fördes till England, där den senare blev känd som blodhund – eller närmare bestämt blev de svarta och mellanbruna hundarna det (de vita kallades talbot). Den moderna blodhunden är inte samma hund som på den tiden, men i Belgien kallas den fortfarande för "chien du St Hubert".

Personlighet

Blodhund är en lugn och tillgiven hund som normalt går bra ihop med barn och kan leva i harmoni med andra hundar och sällskapsdjur. Det är en vänlig ras som glatt hälsar på både välkomna och ovälkomna besökare. Den är vanligtvis tyst hemma, men kan vara ganska högljudd utomhus. Blodhunden är en familjehund och tycker inte om att lämnas ensam.

Hälsa

Likt många raser kan blodhundar drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel. Den lösa huden på blodhundens huvud kan resultera i problem med ögonlocken och ögonen.

Motion

På grund av dess storlek och tillväxttakt ska man inte ge den för mycket motion som valp. Under det första året måste man vara försiktig så att deras skelett och leder kan utvecklas på rätt sätt. Som fullvuxen har en blodhund otrolig uthållighet och behöver minst två timmars motion varje dag. Blodhund är framför allt en spårhund och jagar desperat efter källan till de spännande dofter som den får upp spåret efter! Det finns kurser och tävlingar i spårning, och att delta i sådana eller åtminstone få chansen att använda sin nos är avgörande för att den här rasen ska må bra.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Blodhund riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den korta och släta pälsen kräver väldigt lite pälsvård. Det räcker att man borstar igenom den då och då för att ta bort lösa och döda hårstrån. Man bör dock kontrollera hundens öron och ögon regelbundet för att upptäcka eventuella infektioner i ett tidigt skede.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.