Bouvier des flandres

Bouvier des Flandres

Tålig, stark och kompakt – bouvier des flandres har ett kraftfullt, starkt och robust utseende. Rasen har en riklig, sträv päls med ett opolerat utseende samt skägg, mustasch och buskiga ögonbryn. Pälsen finns i olika färger, från sandfärgad till svart och tigrerad. medan en fullvuxen tik är 59-65cm i mankhöjd och väger 27-35kg. En fullvuxen hane är 62-68cm i mankhöjd och väger 35-40kg

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasens exakta ursprung är okänt, men från 1600-talet kallades alla hundar som arbetade med boskap för "bouvier" ("nötboskapsherdar") och varje region i området hade sitt eget namn och sin egen typ. Hundarna var uppskattade vall- och vakthundar. Under första världskriget decimerades nästan rasen och många av de mer sällsynta raserna gick förlorade. De enda två som överlevde var bouvier des flandres och bouvier de ardennes. Både Frankrike och Belgien påstår sig vara rasens ursprungsland. En belgisk militärveterinär, kapten Darby, kan ta åt sig äran för att ha säkerställt rasens kontinuitet under krigsåren.

Personlighet

Trots sitt opolerade utseende har bouvier des flandres ett stabilt och vänligt humör, vilket gör den till en utmärkt familjehund. Den skyddar familj och hem och kan vara något reserverad mot främlingar, men aldrig aggressiv. Bouvier des flandres är tyst, lugn och klok, tillgiven sin familj och accepterar andra hundar och sällskapsdjur i hushållet förutsatt att den får social träning och introduceras för dessa i ung ålder.

Hälsa

Bouvier des flandres är en relativt tålig ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Rasen har en benägenhet att laryngeal förlamning, vilket kan resultera i tung andning och andningssvårigheter.

Motion

Som valp får en bouvier des flandres all motion den behöver när den springer runt hemma i trädgården. Som fullvuxen anpassar den sig efter familjens förhållanden, men bör få minst en timmes motion varje dag.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Bouvier des flandres riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Den rikliga, sträva pälsen ska hållas ungefär 6 cm lång. Underullen är tät och kraftig. En bouvier ska ha pälsvård minst tre gånger i veckan, med särskild fokus på dess skägg och mustasch för att säkerställa att de är fria från mat. Man måste se till att underullen är fri från tovor, annars kan hunden uppleva obehag. Täckhåren bör trimmas minst två gånger om året under fällning.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.