Briard

Briard

Briard är en stor (men inte tung) och stilig hund med utpräglad lång päls. Pälsen är normalt svart eller sandfärgad, men även grå förekommer. Briarden är muskulös, robust och proportionerlig. Den muskulösa halsen bär stolt upp hundens huvud. Trots allt hår den har kring ögonen har den en mycket bra syn. En fullvuxen briard är 58–65 cm (tik) respektive 61–69 cm (hane) i mankhöjd och väger omkring 34–38,5 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Briardens exakta ursprung är okänt, men den tros ha etablerats i Europa under medeltiden och härstamma från orientaliska vallhundar som korsats med lokala vakthundar. I Frankrike skapade denna kombination briarden. En version av en uråldrig saga säger att den franska riddaren Aubry de Montdidier mördades och att det enda vittnet var hans hund. Hunden följde efter mördaren konstant och när kungen blev medveten om situationen beordrade han en duell mellan mördaren och hunden (vilket var vanligt förekommande under medeltiden). Hunden vann! Briardens fysiska egenskaper och arbetsförmåga tyder på att den härstammar från Aubrys hund. Rasen har fått sitt namn efter den franska regionen Brie.

Personlighet

Det är en naturlig vakthund, tuff, alert och modig, och kan vara problematisk med andra hundar om den inte hanteras på lämpligt sätt. Briarden accepterar andra sällskapsdjur i hushållet om de introduceras på rätt sätt. Den njuter av att vara en del av familjen och är misstänksam mot främlingar. Det är en livlig hund som älskar att leka, men leken kan bli alltför hård och man bör därför vara försiktig om det finns yngre barn i hushållet.

Hälsa

Briard är normalt en frisk ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Motionskraven är höga för att tillfredsställa briardens höga energinivå. Den älskar att simma och springa och bör få minst två timmars motion varje dag, samt träning som stimulerar både kropp och sinne.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Briard riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Pälsen kräver en del, men man behöver inte anlita en specialiserad hundfrisör. Den sträva, dubbla pälsen måste borstas och kammas ofta för att begränsa fällning och hållas ren och fri från tovor. En ordentlig genomborstning (då man borstar uppåt lager för lager) ner till huden minst en gång i veckan är att rekommendera. Öronens insida ska hållas ren och eventuellt överdriven hårväxt tas bort. Dessutom måste håren mellan tassarna trimmas regelbundet.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.