Bulldogg

Bulldog

Bulldoggen har en kort, robust kropp och ganska lös hud, i synnerhet kring huvud, hals och skuldror. En annan utmärkande egenskap är den stora skallen. Bulldoggens päls finns i olika kombinationer av tigrerad, röd, sandfärgad och vit. En fullvuxen hund är 31–36 cm i mankhöjd och väger 23–25 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Bulldoggar kommer från den uråldriga rasen bullenbeisser (även kallad tysk bulldogg), en mastiffliknande vakthund som användes för att attackera vilda djur i Assyrien, Grekland, Egypten och Rom. Bullenbeisser fanns i olika storlekar. I England avlades den ursprungligen enorma bullenbeissern till en mindre hund, och under kung Johans välde (1200-talet) inleddes dess karriär inom tjurhetsning. Under årens lopp skapades en ideal hund för tjurhestning. Tack och lov förbjöds hetsning och hundslagsmål i England 1835 och bulldoggsägare började avla selektivt för att utrota rasens mer aggressiva egenskaper och etablera en vänlig familjehund.

Personlighet

Det är en familjehund som älskar barn och lär sig att komma överens med andra sällskapsdjur, om den introduceras för dessa i tidig ålder. Bulldoggen är lite för vänlig för att vara en bra vakthund, men den skulle försvara en familjemedlem i nöd. Den kan vara stilla, tankfull, knasig, envis och ha ett välutvecklat sinne för humor.

Hälsa

De vanligaste hälsoproblemen hos bulldoggen hänför sig till rasens mycket platta ansikte, som resulterar i trånga luftvägar och andningssvårigheter. För mycket motion och överhettning ska därför undvikas. Rasen drabbas också ofta av hudinfektioner, ögonproblem samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem).

Motion

En bulldogg ska aldrig motioneras när det är som varmast på dagen. Två relativt korta promenader i ett stadigt, men inte alltför snabbt tempo, är tillräckligt.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Pälsen är lättskött och det räcker att man använder en borsthandske av gummi för att ta bort lösa och döda strån. Dessutom kan hudvecken behöva rengöras. Om rasen har en inåtväxande svans, bör man se till att svansroten inte blir fuktig eftersom detta leder till bakterieinfektioner. Dessutom måste man torka bort tårfläckar och rengöra hudveck.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.