Bulldogg

Bulldoggen har en kort, robust kropp och ganska lös hud, i synnerhet kring huvud, hals och skuldror. En annan utmärkande egenskap är den stora skallen. Bulldoggens päls finns i olika kombinationer av tigrerad, röd, sandfärgad och vit. En fullvuxen hund är 31–36 cm i mankhöjd och väger 23–25 kg.
- Hund som passar för ägare med erfarenhet
- Viss träning krävs
- Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
- Mindre motion
- Mellanstor hund
- Lite dregel
- Pälsvård varannan dag
- Behöver inte en allergivänlig ras
- Tyst hund
- Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
- Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
- Kan behöva träning för att bo med barn
Ursprung
Bulldoggar kommer från den uråldriga rasen bullenbeisser (även kallad tysk bulldogg), en mastiffliknande vakthund som användes för att attackera vilda djur i Assyrien, Grekland, Egypten och Rom. Bullenbeisser fanns i olika storlekar. I England avlades den ursprungligen enorma bullenbeissern till en mindre hund, och under kung Johans välde (1200-talet) inleddes dess karriär inom tjurhetsning. Under årens lopp skapades en ideal hund för tjurhestning. Tack och lov förbjöds hetsning och hundslagsmål i England 1835 och bulldoggsägare började avla selektivt för att utrota rasens mer aggressiva egenskaper och etablera en vänlig familjehund.
Personlighet
Det är en familjehund som älskar barn och lär sig att komma överens med andra sällskapsdjur, om den introduceras för dessa i tidig ålder. Bulldoggen är lite för vänlig för att vara en bra vakthund, men den skulle försvara en familjemedlem i nöd. Den kan vara stilla, tankfull, knasig, envis och ha ett välutvecklat sinne för humor.
Hälsa
De vanligaste hälsoproblemen hos bulldoggen hänför sig till rasens mycket platta ansikte, som resulterar i trånga luftvägar och andningssvårigheter. För mycket motion och överhettning ska därför undvikas. Rasen drabbas också ofta av hudinfektioner, ögonproblem samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem).
Motion
En bulldogg ska aldrig motioneras när det är som varmast på dagen. Två relativt korta promenader i ett stadigt, men inte alltför snabbt tempo, är tillräckligt.
Näring
Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.
Pälsvård
Pälsen är lättskött och det räcker att man använder en borsthandske av gummi för att ta bort lösa och döda strån. Dessutom kan hudvecken behöva rengöras. Om rasen har en inåtväxande svans, bör man se till att svansroten inte blir fuktig eftersom detta leder till bakterieinfektioner. Dessutom måste man torka bort tårfläckar och rengöra hudveck.
Bäst hundraser för barn
Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.