Canaan dog

Canaan Dog

Canaan dog är en medelstor, fyrkantig hund med ett spetsliknande utseende, tjock päls och en svans som rullar sig över ryggen när den är upphetsad eller i rörelse. Den sträva, raka korta eller medellånga pälsen är sandfärgad till rödbrun, vit eller svart. En fullvuxen canaan dog ska vara 50–60 cm i mankhöjd och väga 18–25 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Mellanstor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Canaan dog är en ras från den forntida Mellanöstern som användes för att vakta och valla israeliternas boskap. När israeliterna skingrades gjorde även hundarna det, och bara de starkaste överlevde i den hårda miljön. Beduinstammarna adopterade några av hundarna, som fick vakta deras läger och boskap. På 1930-talet behövde de isolerade bosättningarna i Israel en vakthund och canaan dog var det perfekta valet, då det är en halvvild ras som kan överleva under svåra förhållanden. Rasen fungerar än i dag som vakthund för beduinstammarna och den israeliska armén använder dem vid vakt- och patrulluppdrag.

Personlighet

Canaan dog är en av få "naturliga" raser som finns i dag. Den har tämjts under åren, men har fortfarande en extremt stark överlevnadsinstinkt som kan göra den självständig och vaksam. Rasen försvarar sitt revir, men är inte aggressiv mot människor utan beskyddande mot både vuxna och barn i familjen. Canaan dog kan gräla med andra hundar och aggression mot andra hundar av samma kön förekommer, och social träning från tidig ålder är därför ett måste.

Hälsa

Canaan dog är normalt en frisk ras, med få rasspecifika hälsoproblem. Vi rekommenderar höftbedömning och ögontestning av avelshundar för att förhindra att rasen drabbas av problem.

Motion

Den njuter av motion och är väldigt vig och atletisk. Visserligen anpassar den sig efter mängden motion den får, men den behöver minst en timmes rejäl motion varje dag.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Canaan dog har en rak, sträv päls som är kort till medellång med en riklig underull. Pälsen kan behöva borstas en gång i veckan. I fällningsperioden tappar hunden underull i stora sjok och man bör borsta den varje dag under denna period. Vi rekommenderar en hundkarda när du ska ta hand om pälsen på din canaan dog.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.