Chesapeake bay retriever

Chesapeake Bay Retriever

En stor, muskulös och kraftfull hund med simhud mellan tassarna. Chesapeake bay retriever har en vattentålig päls som är kort och tjock med sträva, oljiga täckhår och en fin underull. Pälsen finns i många nyanser av brunt, men även röd och guldfärgad förekommer. En fullvuxen hane är 58–66 cm i mankhöjd och väger 29,5–36,4 kg, medan en fullvuxen tik är 53-61cm i mankhöjd och väger 25-31,8kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Chesapeake bay retriever är en amerikansk ras med härstamning från engelska hundar, som utvecklades av bosättare för att arbeta i vatten och apportera anka och andra fåglar. Det finns en historia som berättar att ett fartyg gick i kvav utanför Marylands kust 1807 med två newfoundlandvalpar. Valparna gavs till räddarna som tack. Båda hundarna parades med lokala hundar och de resulterande valparna korsades med flatcoated och curly coated retriever, irländsk vattenspaniel och coonhound för att producera den chesapeake-rasen som vi känner till i dag.

Personlighet

Chesapeake bay retriever kan vara både självständig och tillgiven. Den älskar barn, men kan vara lite hårdhänt i sin lek ibland. Rasen är naturligt beskyddande, har en ljus och glad inställning till livet, och njuter av andra hundars och människors sällskap. Det är inte den mest lämpliga rasen för en förstagångsägare.

Hälsa

Likt många raser kan chesapeake bay retriever även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Chesapeake bay retriever behöver minst två timmars motion varje dag och kan uppföra sig ganska illa om den inte får tillräckligt. Den älskar vatten och att simma och apportera. Rasen är inte lämpad för stadsliv eller för ägare som vill ta det lugnt.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Chesapeake bay retriever riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Chesapeake bay retriever har en päls som är tjock och kort med kraftig underull. Pälsen kan vara vågig, men normalt inte krullig, och känns oljig vid beröring. Den här rasen bör inte badas, då detta kan skada dess vattenavstötande päls. Man bör också vara försiktig med borstning, som normalt bara krävs när hunden fäller. Borstning avlägsnar döda och lösa hårstrån. Badning och överdriven borstning kan skada pälsens struktur.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.