Chow chow korthår

Chow Chow (Rough)

Chow chow är en kort och kompakt hund med fyrkantig kroppsbyggnad, sträv päls och rullad svans. Insidan av munnen och tungan är blåsvart till färgen. Det finns två pälstyper, korthår och långhår, och ett brett utbud av färger (svart, röd, blå, sandfärgad, gräddvit eller vit). En fullvuxen hane är 48–56 cm i mankhöjd och väger 26–32 kg, medan en fullvuxen tik är 46-51cm i mankhöjd och väger 20-25kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Chow chowens ursprung är något av ett mysterium, men den kommer sannolikt från Mongoliet och Manchuriet, där rasens kött en gång i tiden var en delikatess och pälsen användes i klädesplagg, och introducerades sedan i Kina. För hundratals år sedan användes chow chow som vakt i tempel för att avvärja onda andar. Rasen användes även som jakthund av aristokraterna, som vakthund mot inkräktare, som släd- och draghundar samt som gårdvar. Man tror att spetsraserna härstammar från chow chow.

Personlighet

Chow chow är en reserverad, självständig hund som kan vara envis. Den tyder sig till en person och kan nafsa om den känner sig hotad eller om den upplever att någon hotar dess ägare. Chow chow ser kanske ut som en mjuk nallebjörn, men är inte det. Uppfödare har förbättrat hundens temperament de senaste åren och en ilsken chow chow ser som ett resultat på bristande och rätt social träning i tidig ålder. Så länge den introduceras för barn, katter och andra sällskapsdjur i hushållet i ung ålder kan man förebygga problem.

Hälsa

De vanligaste hälsoproblemen för en chow chow är armbågsdysplasi och ögonlocksproblem. Likt många raser kan den också lida av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel.

Motion

En chow chow kräver inte mängder av motion – ungefär en timme om dagen räcker – men tycker om att vara utomhus och är helt nöjd med att roa sig själv i trädgården. Den måste ha en skuggig och sval plats att dra sig tillbaka till när det är varmt och soligt väder. För mycket motion i alltför ung ålder kan leda till problem med skelett och leder senare i livet; man måste därför övervaka motionen noga.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Pälsen på båda varianterna är tjock och rak. Den korthåriga varianten har en sträv struktur på pälsen, som inte är överdrivet lång, och mjuk underull. Stråna kring halsen och lårens baksidor är tjockare. Pälsen kräver daglig pälsvård. Varianten med längre päls ska borstas två eller tre gånger i veckan.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.