Clumber spaniel

Clumber Spaniel

Clumber spaniel är en stor och stark hund, som är tyngre och mer robust än övriga spanielraser. En fullvuxen hund är 45–50 cm i mankhöjd och väger 25–34 kg. Den rikliga, silkiga pälsen är vit med citrongula eller orange tecken, och nosen är fläckig

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Mycket dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Man har länge trott att clumber spaniel är en fransk ras som togs till Storbritannien för mer än tvåhundra år sedan av hertigen av Noailles. Hertigen ville skydda sina hundar under revolutionen och gav därför sina prisbelönta spanielar till hertigen av Newcastle vid Clumber Park i Nottinghamshire. Det finns få bevis som stöder denna teori och man tror nu att clumber spaniel är en brittisk skapelse, som härstammar från olika jaktspanielar och andra raser.

Personlighet

Clumber spaniel är lite mer reserverad än vissa spanielar, men är vänlig och en utmärkt familjehund – men var beredd på dregel! Rasen kan vara envis, men vill normalt vara till lags och är en duktig elev förutsatt att den motiveras på rätt sätt.

Hälsa

Likt många raser kan clumber spaniel drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Clumber spaniel är känd för sin utmärkta nos, som den gladeligen lyder under promenaden! Därför är inkallningsträning ett måste om den ska springa fritt utan koppel. Den är långsammare än andra spanielraser och nöjer sig med omkring en timmes motion varje dag.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de behöver också ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Den rikliga pälsen är silkig och rak, med längre hår på ben och bröst som tovas om den inte tas om hand. Tassarna bör trimmas för att förhindra knutar och öronen bör kontrolleras regelbundet.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.