Curly coated retriever

Curly-Coated Retriever

Curly coated retriever är en stor, stark och elegant ras med en karaktäristiskt leverbrun eller svart och tjock päls som är krullig på bålen och slät på resten av kroppen. En fullvuxen hund är 64–69 cm i mankhöjd och väger 36–45 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Den exakta historien bakom curly coated retriever är osäker. Många raser är inblandade i dess utveckling som jakthund, bland annat olika retrievrar samt brittisk och irländsk vattenspaniel. Även pudel ingick för att förbättra pälsens krullighet. Rasen visades först 1860 och utmärkte sig som jakthund, men dess popularitet som sällskapsdjur och arbetshund dalade i och med ankomsten av labrador retriever.

Personlighet

Curly coated retriever är en stabil, självsäker och modig hund som är självständig och kan framstå som reserverad inför dem som den inte känner väl. Den är dock tillgiven sin familj och är en lugn och lojal sällskapshund. Det är en hund som gärna är utomhus och älskar att utforska sina omgivningar och att apportera – i eller utanför vattnet.

Hälsa

Likt många raser kan curly coated retriever även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Curly coated retriever är en aktiv hund som behöver minst två timmars motion varje dag. Den älskar att apportera, både på land och i vatten, och dess vattenavstötande päls tjänar den väl. Curly coated retriever njuter av att arbeta så ta med en leksak för apportlekar och gör promenaden mer spännande.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Curly coated retriever riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Man kammar den tjocka, lockiga pälsen när hunden fäller för att avlägsna döda hår; annars bör du undvika borstning och kamning för att inte pälsen ska bli krusig. Fukta den i stället och massera med dina fingrar. En lätt trimning varje månad rekommenderas; fråga uppfödaren eller rasklubben för mer information om vad som krävs.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.