Dogue de bordeaux

Dogue de Bordeaux

Den här stora hunden har ett stort, brett och runt huvud med massor av rynkor. Det är en stark och muskulös hund med en kort och relativt mjuk päls, som kan vara alla nyanser av sandfärgad. En fullvuxen hane är 60–68 cm i mankhöjd och väger minst 50 kg, medan tikarna är 58–66 cm i mankhöjd och väger minst 45 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Jättestor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Dogue de bordeaux är en gammal ras från Frankrike som tros vara en direkt ättling till romartidens molosser. Den användes för att jaga svin, vildsvin, vargar och björnar på franska egendomar under 1100-talet. Under medeltiden användes den för att driva boskap. Dogue de bordeaux har även använts i krig och för att vakta boskap, samt för hetsning och hundslagsmål. Rasens popularitet dalade under 1900-talet, men tycks i dag stiga i antal.

Personlighet

Dogue de bordeaux utvecklar ett nära band till sin familj och ogillar att vara ifrån den under längre perioder. Den skyddar sin familj och sitt revir vid hot mot dessa. En väluppfostrad och socialt tränad dogue de bordeaux är mycket bra med barn och accepterar andra sällskapsdjur i hushållet, om den introducerats för dessa i ung ålder. Den vill vara till lags och måste tränas på ett konsekvent och tålmodigt sätt.

Hälsa

Likt många raser kan dogue de bordeaux drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel. Den är också benägen att få hudinfektioner i de många hudvecken.

Motion

Rasen kräver inte så mycket motion som man kanske tror. En timme om dagen bör vara tillräckligt för en vuxen hund, fördelat på flera promenader och kortare perioder då den får springa fritt och leka. För mycket motion i alltför ung ålder kan leda till problem med skelett och leder senare i livet.

Näring

Förutom en stor aptit har stora hundraser även ett behov av en annan balans av mineraler och vitaminer för deras leder och brosk. Dogue de bordeaux riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Dogue de bordeaux har en relativt lättskött päls. Man behöver bara använda en borsthandske av gummi en gång i veckan för att avlägsna döda eller lösa hår. Hudvecken i ansiktet bör rengöras regelbundet för att förhindra hudinfektioner.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.