Grand bleu de gascogne

Grand Bleu de Gascogne

En stor och imponerande hund med långt, ädelt huvud och hängande öron. Grand bleu de gascogne har en karaktäristisk blå pälsfärg, som skapas av svarta prickar mot en vit bakgrund. En vuxen hund är 60–70 cm i mankhöjd och väger 32–35 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Stor hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Inte en vakthund
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasen härstammar från blodhundens stamfader, numera utdöd, och kan spåras tillbaka till medeltiden då den jagade vildsvin, varg och björn i sitt hemland Frankrike. Än i dag används den för att jaga storvilt (hjort och vildsvin) och är mer en jakthund för specialisten än en sällskapshund.

Personlighet

Rasen är känd för sitt djupa skall, vilket är en av orsakerna till att den är en specialhund mer än en sällskapshund – grannarna lär inte uppskatta dess högljuddhet! Grand bleu de gascogne är något av en snäll jätte, med ett typiskt jakthundstemperament och flockmentalitet.

Hälsa

Grand bleu de gascogne är normalt en frisk och robust ras, med få rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Den behöver minst två timmars motion varje dag. En grand bleu de gasogne är född att jaga och är inte glad om den inte får följa sin nos i fler kilometer och timmar åt gången.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Den har en lättskött, kort päls som bara behöver borstas en gång i veckan. Man bör kontrollera de långa, hängande öronen regelbundet för att säkerställa att de är rena och friska.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.