Grosser münsterländer

Munsterlander (Large)

Grosser münsterländer, eller kort och gott "münster", är en proportionerlig hund med elegant hållning. Pälsen är lång och tät med längre strån på ben och svans. Den mindre varianten (kleiner münsterländer) är mer setterlik, men ser i övrigt likadan ut bortsett från färgen. Grosser münsterländer är antingen svart eller blå skimmel med vita inslag, medan kleiner münsterländer är brun (leverfärgad) och vit eller leverfärgad skimmel. En fullvuxen grosser münsterländer är 58–65 cm i mankhöjd och väger 25–29 kg. En fullvuxen kleiner münsterländer är 52–54 cm i mankhöjd och väger 15–17 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

I 1800-talets Tyskland fanns det fågelhundar i alla former, storlekar och färger. Tack vare det ökande intresset för de individuella raserna separerade man de olika typerna under den senare halvan av 1800-talet. Av någon anledning satte den tyska rasklubben för vorsteh standarderna och den enda tillåtna färgen var leverfärgad och vit. Svarta och vita valpar, många med utmärkt raslinjer, gavs bort till lantbrukare och jägare från Münster-regionen i Tyskland. Dessa lantbrukare och jägare brydde sig inte om färgen och avlade på valparna, eventuellt med inslag av andra raser som spaniel och setter, tills grosser münsterländer erkändes 1919 som en egen ras och skildes från den mindre varianten.

Personlighet

Den här kärleksfulla, tillgivna hunden utvecklar ett nära band till sin familj och går bra ihop med andra hundar och sällskapsdjur. De flesta grosser münsterländer har stort tålamod med barn. En münster beter sig som en vakthund vid behov och kan vara ganska högljudd. Den är modig, villig att arbeta och har en mycket blid natur och en vilja att vara till lags. Ägaren ska vara beredd att tillbringa mycket tid med sin hund och ge den mycket kärlek. Grosser münsterländer är en hund som njuter av livet och vill att ägaren ska göra detsamma!

Hälsa

Likt många raser kan grosser münsterländer drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem), men inte ofta. En bedömning av ögon och höfter rekommenderas dock innan avel. Kleiner münsterländer har inga särskilda rasspecifika hälsoproblem.

Motion

Grosser münsterländer är i huvudsak en jakthund, men anpassar snabbt till familjelivet så länge den får tillräckligt med motion. Den älskar vatten och man måste därför vara försiktig i närheten av vatten. En münster är en fantastisk sällskapshund för aktiva människor och tycker om både arbete och lek.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret. Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Grosser münsterländer riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Grosser münsterländer kräver inte mycket i form av pälsvård och det räcker att man borstar och kammar den en gång i veckan. De långa håren på öronen, benen och svansen måste trimmas då och då. Håret mellan trampdynorna måste också trimmas vid behov. Münster är en hund som njuter av alla slags väder och smuts och lera kan därför vara ett problem.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.