Hovawart

Hovawart

Hovawart är en stor, kraftfull hund som är något längre än den är hög och har en medellång till lång päls. Hanarna ska vara tydligt maskulina och tikarna tydligt feminina. En fullvuxen hane är 63–70 cm i mankhöjd och väger 30–40 kg, medan tikarna är 58–65 cm i mankhöjd och väger 25–35 kg. Den vädertåliga pälsen är svart, blond eller svart och guldfärgad.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Den här tyska rasen avlades för att vakta boskap, gårdar och till och med slott på medeltiden. Hovawart-rasen dog tyvärr ut, men återskapades av zoologen dr König efter första världskriget. Han hittade hovawartliknande hundar i Harz- och Schwarzwald-områdena, där rasen ursprungligen fanns, och avlade dem med schäferhund, kuvasz, newfoundlandshund, leonberger och andra liknande raser, tills den matchade rasen som förekommer på gamla teckningar.

Personlighet

Hovawart är en självsäker, modig och mångsidig hund, och en lojal och hängiven sällskapshund. Den har en stark vaktinstinkt och skyddar sitt revir och sin familj och tidig social träning är därför ett måste, även om hovawart normalt är en tolerant och snäll hund.

Hälsa

Likt många raser kan hovawart drabbas av höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av höfterna innan avel. En underfunktion av sköldkörteln (hypotyreos) förekommer oftare hos rasen.

Motion

Rasen är stor och energisk och behöver minst två timmars motion varje dag. Den njuter av långa promenader och av att spåra, och kan tränas att delta i både lydnad och fälttävlan.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Underullen är gles och täckhåren relativt långa och tjocka. Täckhåren på bringan, magen, baksidan av benen och svansen är tjockare. Pälsen måste borstas två eller tre gånger i veckan för att hållas fri från tovor.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.