Irländsk röd och vit setter

Irish Red and White Setter

Irländsk röd och vit setter är en stark, atletisk hund med en medellång päls som är pärlvit med röda fläckar. En fullvuxen irländsk setter är 58,5–68,5 cm i mankhöjd och väger 27–32 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Irländsk röd och vit setter är nära besläktad med irländsk röd setter och kan spåras tillbaka till 1700-talet, men kan mycket väl ha funnits innan dess – röda och vita jakthundar beskrivs i texter från 1500-talet. Settern var en populär jakthund hos godsägararistokratin under 1600- och 1700-talen, och de flesta var röda med vita inslag. I slutet av 1800-talet blev dock den helröda pälsen på modet och röd och vit setter riskerade att dö ut. Som tur är överlevde tillräckligt många för att engagerade uppfödare skulle kunna återupprätta rasen efter första världskriget.

Personlighet

Irländsk röd och vit setter är en vänlig, beskedlig, godmogen hund, som är både en glad, tillgiven sällskapshund och en entusiastisk arbetshund. Det är en energisk ras som behöver en aktiv ägare som kan uppfylla dess krav på motion.

Hälsa

Likt många raser kan även röd och vit setter även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Rasen kan även vara benägen att få mag- och tarmproblem.

Motion

Irländsk röd och vit setter är en aktiv hund som behöver minst två timmars motion varje dag, inklusive att få springa fritt.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de behöver också ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Det rekommenderas att man borstar och kammar pälsen ett par gånger i veckan, med särskilt fokus på fanorna (de längre håren på svansen, baksidan av benen, bringan och magen) så att de inte får tovor.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.