Italiensk vinthund

Italian Greyhound

En elegant och slank hund som ser ut som en vanlig greyhound, men i miniatyr. Den släta och glansiga pälsen finns i varierande färger (se rasstandarden för mer information). Huvudet är smalt med en fin nos och öronen är lätt vikta och högt placerade på huvudet. Ryggen är lätt välvd med ett sluttande kors. Rasen går med höga och lätta steg. En fullvuxen italiensk vinthund är 32–38 cm i mankhöjd och väger 3,6–4,5 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Man tror att italiensk vinthund härstammar från Egypten; man har faktiskt hittat mumifierade hundar som är väldigt lika dagens ras i faraonernas gravar. Hunden följde med romarna till Medelhavsområdet på 500-talet, där den snabbt blev en favorit bland grekisk och romersk adel. Rasen var på höjden av sin popularitet under 1500- och 1600-talen och förekom då vid många hov. Berömda ägare inkluderar Mary Stuart, Charles I, Fredrik den store och drottning Victoria. Italiensk vinthund användes för att jaga kanin, men i huvudsak som sällskapshund.

Personlighet

Det är en kärleksfull hund som älskar att mysa, delvis på grund av kärlek och delvis av ett behov att hålla sig varm! Italiensk vinthund bör få tidig social träning för att enklare acceptera nya människor och situationer. Det kan ta en stund för hunden att utveckla ett band till sin ägare, men därefter är den en utmärkt sällskapshund.

Hälsa

Det är en i allmänhet frisk ras, men den kan drabbas av brutna ben. Likt många raser kan den även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och därför rekommenderas ögontester innan avel.

Motion

Italiensk vinthund är visserligen liten storleksmässigt, men fortfarande en vinthund och älskar att springa. Det är dock bäst att låta den springa löst i ett inhägnat område, då den kan jaga efter villebråd. Man ska vara försiktig med motionen tills hunden är fullvuxen och även då ska man vara försiktig då den är mycket finlemmad. En vuxen italiensk vinthund behöver minst en timmes motion varje dag.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Eftersom den är så kort är pälsen mycket lättskött och behöver bara gnidas kraftigt med en mjuk trasa för att stärka glansen. Den behöver dock noggrann tandvård, då rasen har en benägenhet att utveckla tandproblem.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.