Keeshond

Keeshond

Keeshond har ett typiskt spetsutseende: ett rävliknande ansikte, små upprättstående öron, tjock päls och en yvig svans som rullar sig över ryggen. Som fullvuxen är den här medelstora hunden 43–46 cm i mankhöjd och väger 16–18 kg. Pälsen är en kombination av svart och grå, med en mjuk och tjock underull som är gräddfärgad eller blekgrå.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Mellanstor hund
 • Mycket dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Keeshond är nära besläktad med pomeranian och andra spetsraser från norra Europa och har fått sitt namn efter Kees de Gyselaer, som var ledare för det nederländska patriotpartiet i slutet av 1700-talet. En ras som ägdes av vanliga arbetare och känd som "nederländsk pråmhund", då den levde och arbetade på pråmarna som vakt- och sällskapshund.

Personlighet

Keeshond är alert och en naturlig vakthund som varnar sin familj om allt den anser vara opassande. Det är en vänlig, sällskaplig, glad och tillgiven hund som ofta kallas "den leende holländaren".

Hälsa

Keeshond är normalt en frisk ras. Det finns ett par rasspecifika, ärftliga sjukdomar som påverkar rasen, nämligen epilepsi och en sköldkörtelsjukdom (primär hyperparatyreoidism). Genetiska tester är tillgängliga för båda dessa sjukdomar och bör utföras på alla avelshundar.

Motion

En keeshond behöver omkring en timmes motion varje dag och njuter också av att patrullera hemmet och trädgården i sin självutnämnda roll som vakthund. Se till att hundens skällande inte orsakar problem med grannarna eftersom den gärna varnar dig om allt den hör när den är utomhus!

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens kroppsskick för att säkerställa att den är i toppform. Kom också ihåg att utfodra den åtminstone två gånger om dagen i enlighet med utfodringsguiden för det aktuella fodret.

Pälsvård

Den tjocka, sträva pälsen kräver en hel del pälsvård. Daglig borstning tar hand om eventuella tovor och förhindrar att pälsen blir ohanterbar och ett grovgöra.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.