Korthårig collie

Collie (Smooth)

Korthårig collie är en medelstor till stor ras, proportionerlig och med ett värdigt utseende, som ska se ut att tåla en hård dags arbete. En fullvuxen hane är 56–61 cm i mankhöjd och väger 20,5–29,5 kg, medan tikarna är 51–56 cm i mankhöjd och väger 18–25 kg. Den korta, platta pälsen är sträv och finns i mahogny och vit, trefärgad (svart med mellanbruna och vita tecken) och blåmelerad (silverblå med svart).

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Strävhårig och korthårig collie ser visserligen olika ut, men under sina olika pälsar är de samma hund. Den strävhåriga collien behövde en tjockare, längre päls för att klara av klimatet i de Skotska högländerna, medan den korthåriga varianten brukade valla får i lågländerna. där vädret är mildare. Korthårig collie har varit en erkänd ras i över tvåhundra år, men fårhundar av liknande typ fanns i Skottland långt innan dess.

Personlighet

Collie är en vänlig, snäll familjehund som är vaken och en utmärkt vakthund i hemmet. Utan träning, eller om den blir uttråkad, kan den skälla en hel del, och den tycker inte om att vara ifrån sin familj alltför långa stunder. Collie är en aktiv hund som behöver mental stimulering, njuter av träning och kan komma långt inom många hundsporter. Rasen kan vara känslig och behöver tränas med försiktig hand.

Hälsa

Likt många raser kan korthårig collie drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

En collie behöver minst en timmes motion varje dag. Att gå samma väg varje dag innebär ingen mental utmaning så variera vägarna och prova på några sporter, som agility, lydnad, rallylydnad, freestyle eller flyball.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Colliens päls är lättskött med en tjock underull och korta, platta täckhår, och ska borstas igenom en gång i veckan.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.