Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är en stor och muskulös hund med ett elegant utseende. En fullvuxen hund är 57–68 cm i mankhöjd och väger 25–32 kg. Den korta, släta pälsen finns i olika kombinationer och mönster av leverfärgad, vit och svart – se rasstandarden för mer information.

Korthårig vorsteh
  • Storlek:Stor
  • Pälsvård:En gång i veckan
Korthårig vorsteh
  • Fäller:Måttligt
  • Allergier:Nej
  • Ljud:Inte alltför högljudd
  • Grupp SKK Stående fågelhundar
Korthårig vorsteh
  • Andra sällskapsdjur:Låg
  • Lämplighet som vakthund:Medel

Ursprung

Korthårig vorsteh utvecklades i Tyskland på 1800-talet från spårhundar och pointerraser – i synnerhet foxhound, tysk jakthund, spansk pointer och engelsk pointer – och är en av de mest mångsidiga jakt- och apporthundarna, då den arbetar både i vatten och på land. Vorsteh var en av de första jakt- och apporthundarna som kom till Storbritannien från Tyskland och är i dag en populär sällskapshund såväl som jakthund.

Personlighet

Korthårig vorsteh har en stark vaktinstinkt och energi att uppfylla sin ursprungliga roll som arbets- och jakthund. Rasen passar utmärkt för den aktiva familjen och den är känd för att vara lojal, vänlig och kärleksfull familjehund.

Hälsa

Korthårig vorsteh är normalt en frisk ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Epilepsi är också relativt vanligt förekommande hos rasen.

Motion

Den är mycket aktiv och behöver minst två timmars motion varje dag för att göra av med en del av sin energi. Om en korthårig vorsteh inte får tillräckligt med motion och mental stimulering blir den uttråkad och destruktiv hemma. Korthårig vorsteh älskar att apportera både i vatten och på land.

Näringstillförsel

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler.

Pälsvård

Den korta pälsen är ganska sträv i sin struktur och något längre under svansen. Pälsen är lättskött och behövs bara borstas en gång i veckan.