Kuvasz

Hungarian Kuvasz

Kuvasz är en ras med ett stort, kraftfullt och elegant utseende. En fullvuxen hane är 71–75 cm i mankhöjd och väger 40–52 kg, medan tikarna är 66–70 cm i mankhöjd och väger 30–42 kg. Den tjocka, dubbla pälsen är vit och huden har gråa fläckar.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Extra träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Mycket motion
 • Stor hund
 • Mycket dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller, varnar och är fysiskt beskyddande
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Kuvasz är en gammal ras. Arkeologer har faktiskt hittat skelett av en liknande hundtyp i Ungern som har daterats till 800-talet. Kuvasz användes av de nomadiska magyarerna för att skydda deras boskap och arbetade ibland under svåra förhållanden i landets bergsområden. På 1400-talet blev rasen populär bland adeln tack vare dess popularitet hos kung Matthias Corvinus, som gav bort kuvaszvalpar som en kunglig gåva, men rasens främsta roll har alltid varit som hårt arbetande vakthund.

Personlighet

Kuvasz har avlats fram som vakthund i århundraden och är naturligt beskyddande mot sitt hem och sin familj samt misstänksam mot främlingar. Den är vänlig och lojal mot sin familj, men behöver ett hem där ägarna har erfarenhet av vakthundar och där hundens särskilda behov uppfylls.

Hälsa

Kuvasz är i allmänhet en frisk och robust ras, men kan likt många raser drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Det bästa en kuvasz vet är att patrullera sitt revir och vara uppmärksam mot eventuella "hot". Den behöver ha en mycket stor, väl inhägnad trädgård och minst en timmes motion om dagen.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Kuvasz riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Pälsen består av en fluffig underull och sträva täckhår. Kuvasz har en man med längre, tjockare hår kring halsen samt längre hår på baksidan av benen och svansen (upp till 15 cm långa). Pälsen ska borstas ett par gånger i veckan, men daglig borstning rekommenderas när hunden fäller för att kontrollera den stora mängden hår som faller.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.