West highland white terrier

West Highland White Terrier

Med sin fina, lurviga päls, knappnos och små, upprättstående öron är det en väldigt vacker ras. Den har en kompakt kropp och huvudet har ett rävliknande utseende. Den vita pälsen är west highland white terriers kännemärke: dubbel med raka, hårda täckhår och gott om mjuk underull. En fullvuxen hund är cirka 28 cm i mankhöjd och väger 7–10 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasen avlades fram för att jaga uttrar, rävar och skadedjur. Man valde ut vita valpar från den strävhåriga skottländska terriern för att utveckla west highland white terrier. James I, kung i England på 1620-talet, efterfrågade några "små vita jordhundar" från Argyleshire i Skottland och dessa kan ha varit westies! Överste Malcolm av Poltalloch i Argyleshire råkade av misstag skjuta sin favoritterrier (med mörk päls) till döds och svor att därefter bara ha vita hundar, på den tiden kallade poltalloch terrier. Hertigen av Argylls herrgård i Dumbartonshire kallades Roseneath och under 1800-talet kallades dessa vita hundar för roseneath terrier för att hedra hertigens stöd och engagemang.

Personlighet

West highland white terrier är fräck, självsäker och tillgiven samt helt lojal mot sin familj. Den är alert och modig, vilket gör den till en bra vakthund. Den kan dessutom vara listig och envis och måste introduceras för katter redan i ung ålder, då den kommer att jaga dem när den blir äldre. Rasen kan vara en aning busig så träning rekommenderas!

Hälsa

De vanligast förekommande hälsoproblemen är hudallergier. Rasen kan också lida av en ärftlig defekt i käkbenet.

Motion

West highland white terrier behöver röra på sig. Det är en energisk liten hund som älskar att leka med bollar. Den tycker om att gräva och vissa kan vandra iväg så se till att trädgården är väl inhägnad. En tumregel är att en westie behöver ungefär en timmes motion per dag, även om den glatt accepterar ännu mer.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

När hunden blir lerig är det bäst att låta leran torka och sedan borsta av den. Pälsen måste plockas för hand två eller tre gånger per år av en professionell hundfrisör. Dessutom måste man borsta den en gång i veckan för att avlägsna lösa hårstrån.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.