Avmaskning av kattunge

Avmaskning av kattunge

Avmaskning av kattunge

Avmaskning av kattunge

Avmaskning av kattunge

Avmaskning av kattunge
Det är mycket viktigt att kattungar avmaskas redan i tidig ålder då inre parasiter kan vara väldigt farliga för dem. Kattungar kan smittas av parasiter antingen redan i fosterstadiet, genom mammans mjölk eller genom kontakt med andra katter. Därför är det viktigt att du avmaskar din kattunge trots att den inte har varit i kontakt med andra katter.
06/10/2020

Avmaskning av kattunge

Olika sorters parasiter


Katter kan drabbas av en rad olika sorters parasiter. De vanligaste parasiterna som katter drabbas av är spolmask och bandmask. De smittas av bandmask när de äter små gnagare som till exempel möss vilket betyder att det främst är vuxna utekatter som drabbas av denna sorts parasit. Trots att det främst är yngre katter och kattungar som smittas av spolmask förekommer spolmask även hos vuxna katter. Dock är spolmask inte lika farligt för en vuxen katt som den är för en kattunge. Om kattungar drabbas av mycket spolmask kan de bli väldigt sjuka.

Vid vilken ålder ska avmaskning av kattunge ske?


Under de första levnadsmånaderna ska kattungar avmaskas flera gånger. Den första avmaskningen bör göras när kattungen är 3-4 veckor gammal. Därefter ska avmaskning av din kattunge ske regelbundet fram tills 12 veckors ålder. Vanligtvis ska man låta det gå 2-4 veckor mellan varje avmaskningstillfälle beroende på vilket preparat man väljer. Avmaskningen sker på så sätt vanligtvis hos uppfödaren och när kattungen är 12 veckor gammal och är redo att tas emot av dess nya ägare bör den i regel vara avmaskad och klar. Då parasiter hos kattungar kan få förödande konsekvenser är det dock viktigt att du frågar uppfödaren om din nya kattunge har avmaskats eller om du behöver göra det på egen hand. Ibland kan det vara så att avmaskning av kattungen har påbörjats hos uppfödaren men att du behöver ge katten den sista dosen efter att du har hämtat hem den. Om din katt är en utekatt behöver du därefter avmaska den ett par gånger per år fram tills två års ålder. Efter två års ålder bör du rådfråga din veterinär angående hur ofta avmaskning bör ske. Innekatter behöver vanligtvis inte avmaskas regelbundet då dessa sällan drabbas av parasiter. Istället för att avmaska din innekatt regelbundet är det bättre att skicka in ett avföringsprov från din katt. Det finns provkitt att köpa på apoteket.

avmaskning kattunge

Olika typer av avmaskningsmedel


Det finns olika sorters avmaskningsmedel att välja bland. Hur ofta avmaskning av din kattunge bör ske beror på vilket medel du väljer. Läs därför noggrant instruktionerna på bipacksedeln för det preparat du väljer. Det finns både receptbelagda och receptfria avmaskningsmedel för kattungar i form av tabletter, pasta samt spot-on-preparat. Spot-on preparatet droppas direkt på kattungens hud och fungerar på så sätt bra om du har svårt att ge din kattunge medicinen via munnen. Avmaskningsmedel kan man köpa receptfritt på apoteket.

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB