Så här minskar du kattens hårbollar

Så här minskar du kattens hårbollar

Så här minskar du kattens hårbollar

Så här minskar du kattens hårbollar

Så här minskar du kattens hårbollar

Så här minskar du kattens hårbollar
09/13/2018

Så här minskar du kattens hårbollar

Katter är vackra djur och deras päls är i allmänhet blank och mycket ren. Det beror på att de är extremt ihärdiga pälsvårdare. Studier har visat att de tillbringar i genomsnitt 8 % av sin vakna tid med att putsa pälsen!

Vad orsakar hårbollar?

Vad orsakar hårbollar?


Katter vårdar sin päls med den sträva tungan och framtassarna för att systematiskt tvätta hela kroppen. Slickandet stimulerar hudsekret som håller pälsen vattentät och blank, medan saliven som hamnar i pälsen bidrar till att hålla katten sval när det är varmt. Om du bor med flera katter kanske du ser att några tillbringar tid med att slicka varandra medan de ligger på sina favoritplatser.

Baksidan av katternas noggranna pälsvårdsvanor är att hårbollar bildas i matsmältningskanalen.

De bakåtriktade "hullingarna" på en katts tunga fungerar som en kam, vilket innebär att pälsen fångas upp och sväljs. En stor del av håret passerar igenom och hamnar i avföringen, men en del hår som svalts kan samlas i magen. Där formas det sedan genom vanliga matsmältningsrörelser till en boll- eller korvform. När den blir stor kräks den antingen upp eller passerar genom mag- och tarmkanalen och kan orsaka magproblem.

Även om detta är en naturlig process kan det innebära bekymmer för många kattägare. Hosta, kväljningar eller kräkningar inom en eller två timmar efter en måltid är tecken på att katten kan ha problem med att få igenom en hårboll.

Katter som slickar sig mycket (eller som fäller) kan vara mer utsatta för hårbollsbildning och kräkningar. Långhåriga raser får också oftare hårbollar och kan lida av hårbollar som fastnar även när de är små kattungar.

Hur kan jag hjälpa till?


Om du märker att katten ofta spyr upp hårbollar ska du be veterinären om råd. Du kan dock hjälpa katten att minska hårbollsbildningen på flera olika sätt:

  • Borsta katten regelbundet för att ta bort päls som fälls och förhindra att för mycket päls sväljs
  • Kontrollera att katten inte lider av loppor, som kan göra att katten slickar sig och sväljer hårstrån i större omfattning
  • Ge katten foder som är särskilt framtaget för att underlätta hårbollspassagen

Foder med ett högre fiberinnehåll kan bidra till att minska antalet hårbollar. Fibrerna drar håret genom tarmarna så att det hamnar i avföringen och inte kräks upp som en hårboll.

Hur kan jag hjälpa till?

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB