Som ansvarsfull ägare är kastrering/sterilisering av din katt ett av de viktigaste beslut du fattar. Eftersom katter blir könsmogna medan de fortfarande är kattungar är det också ett beslut som du bör diskutera med veterinären så snart som möjligt.

Fördelarna med kastrering/sterilisering
Förutom att förhindra oönskad dräktighet minskar kastrering/sterilisering även risken för vissa sjukdomar och osociala beteenden.
- kastrering/steriliseringen minskar produktionen av könshormoner, vilket särskilt minskar beteenden som markering och territoriella slagsmål hos hankatter och överdriven tillgivenhet och aggression hos honkatter, vilket förlänger livslängden betydligt hos katter genom risken för smittsamma sjukdomar som fås i slagsmål och skador (av bil) när de söker efter en partner
- kastrering/sterilisering av en honkatt tar bort risken för äggstocks- och livmodersjukdomar, däribland cancer, livmoderinflammation, polycystiska äggstockar och metrit – och minskar även risken för hormonframkallade sjukdomar, som mjölkkörtelcancer och skendräktighet
- Hos hankatter tar kastrering/sterilisering bort risken för testikelsjukdom, däribland cancer, och minskar risken för testosteronframkallade sjukdomar (t.ex. prostatainflammation, perianal adenom, perinealt bråck och godartad prostatahyperplasi)
När ska du kastrera/sterilisera katten?
Veterinären ger dig råd om när det är bäst att kastrera/sterilisera katten, men det görs oftast runt sex månaders ålder, innan den har blivit könsmogen. Men beroende på i vilket land du bor och vad veterinären rekommenderar kan det göras så tidigt som vid åtta veckors ålder.

Operationen
kastrering/sterilisering av en hankatt kallas kastrering/sterilisering och innebär borttagning av båda testiklarna. kastrering/sterilisering av en honkatt innebär borttagning av båda äggstockarna, antingen enbart eller i kombination av borttagning av livmodern.
Även om kastrering/sterilisering är en omfattande operation, anses det också vara en rutinåtgärd och risken för komplikationer är låg. Katten skickas i normala fall hem samma dag som operationen och kan ibland ha synliga stygn.
Efter operationen
FLUTD är svårt att behandla och kräver stort tålamod. Du kanske måste fundera över stress i kattens vardag och hur du kan minska den och även rådfråga en veterinär eller beteendeexpert som är specialist på katter om du skulle märka en stor förändring i kattens beteende.
Försök att hålla katten inomhus i minst tre dagar efter operationen för att minimera infektionsrisken. Om du märker av rodnad eller svullnad eller ovanlig avsöndring runt såret är det viktigt att kontakta veterinären omedelbart.
Hankatter får i allmänhet inga stygn efter operationen. Även om de kan vara lite sömniga det första dygnet, är de ofta tillbaka i sina vanliga busiga vanor ganska snabbt.
Honkatter kan behöva lite mer tid för att återhämta sig eftersom operationen är mer omfattande. Ge kroppen tid att läka genom att hålla dem lugna de första dagarna och hindra dem från att hoppa upp på saker.
Näringsmässigt stöd för kastrerade/steriliserade katter
Ett näringsrikt foder av hög kvalitet är viktigt efter operation, eftersom kroppen behöver näring för att läka effektivt.
När katten är helt återhämtad är det också viktigt att överväga att byta från ett kaloririkt foder för kattungar till ett underhållsfoder med lågt kaloriinnehåll som PURINA® PRO PLAN® STERILISED, eftersom kastrerade/steriliserade katter löper större risk för viktökning. Detta är kopplat till en lugnare livsstil och orsakas av en kombination av lägre energibehov och en ökad aptit. Båda dessa ändringar orsakas av den minskade produktionen och utsöndringen av könshormoner.