Australian mist

Australian Mist

Australian mist är en mellanstor, korthårig ras med ett runt huvud och stora, uttrycksfulla ögon i olika gröna nyanser. Det finns inga ytterligheter hos en australian mist-katt – rasen är mellanstor och normalt byggd med ett vänligt ansikte. Pälsen är blek med en tickad bakgrund, vilket ger den ett ”suddigt” utseende, och ett fläckigt eller marmorerat mönster. Australian mist finns i sju färger: brun, blå, choklad, lila, karamell, guld och persika.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Ganska talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Australian mist är en korthårig ras som utvecklades i Australien på 1970-talet, då man korsade burma, abessinier och inhemska korthåriga katter för att skapa en katt med en fläckig päls. Denna fläckig päls gjorde att den tidigare kallades spotted mist. Rasen utvecklades och fler mönster togs fram, inklusive marmorerade mönster, vilket gjorde att namnet ändrades till australian mist 1998. Det finns ännu inte så många australian mist-katter i Europa, men rasen växer och uppfödare arbetar för att få den officiellt erkänd av kattorganisationer.

Ursprungsland

Australien

Andra namn

Spotted mist

Personlighet

Australian mist är en tillgiven ras och förtjust i människor eller andra katter, vilket gör att den snabbt blir en del av familjen.

Hälsa

Det har ännu inte identifierats några ärftliga sjukdomar hos rasen australian mist.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Pälsen på en australian mist är kort och lättskött. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.