Khao manee

Khao Manee

En khao manee är smidig och muskulös med vit, kort, slät och tätliggande päls. Öronen är mellanstora till stora och nosen är mjukt kurvad. Ögonfärgen är rasens främsta kännetecken och kan vara allt från blå till bärnstensfärgad, gul eller grön, eller en blandning av blå och någon av de andra färgerna. I Thailand anses en khao manee med olikfärgade ögon vara bäst och ges ofta bort som en lyckokatt. Ibland föds det vita kattungar som har en liten mörkare fläck på hjässan. Denna fläck försvinner vid ungefär 1 års ålder. Detta är normalt.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Khao manee är en sällsynt kattras med ursprung i Thailand och har en historia som kan spåras tillbaka hundratals år. Rasen kallades även ”den vita juvelen” och trodde medföra tur, vilket gjorde khao manee till en populär ras bland Thailands kungligheter.

Ursprungsland

Thailand

Andra namn

Den vita juvelen, khao plort, diamantöga

Personlighet

Khao manee-katter är kända för att vara aktiva, sällskapliga, talföra, intelligenta och lekfulla. De tycker om människor, har ett härligt spinnande och vackra röster.

Hälsa

Det finns en etablerad koppling mellan den vita pälsfärgen, blå ögon och dövhet. Inte alla blåögda vita katter är döva, men det är en möjlighet. Kattorganisationer och Khao Manee Cat Club rekommenderar att katter registrerade för avel ska testas.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Pälsen på en khao manee är kort och lättskött. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.