Norsk skogkatt

Norwegian Forest

Norsk skogkatt är större än den genomsnittliga katten. Det är en elegant ras med medellång päls (som är lite kortare på sommaren). Kroppen är lång, muskulös och kraftigt byggd med ett stabilt skelett. Den har långa ben och en yvig svans. Huvudet är långt och trekantigt med en rak profil och högt sittande öron med tofsar. Pälsen är slät och glansig med vattenavvisande täckhår och vattenavvisande underull. Vuxna skogisar har en tjock krage av långt hår och långt hår på bakbenen som gör att det ser ut som om katten hade byxor, samt hårtofsar mellan tårna. Norsk skogkatt finns i alla färger utom choklad, lila eller siamesmönstrad, och kan ha vit teckning på tassar, bringa, mage eller ansikte. Ögonen kan ha alla färger.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Norsk skogkatt tros ha sitt ursprung i de korthåriga katterna som vikingarna tog med sig från Storbritannien och de långhåriga katterna som korsriddarna hade med sig till Skandinavien, och som sedan parade sig med lokala gårds- och vildkatter. Skogisens nordiska ursprung innebär att den är väl anpassad till Skandinaviens kalla vintrar med sin robusta och härdiga fysik. Pälsen är väl anpassad till klimatet, med täckhår och underull som står emot både vind, väta och kyla. Rasen erkändes 1930 i Norge och visades upp för första gången på en kattutställning 1938. Norsk skogkatt började exporteras från Norge på 1970-talet.

Ursprungsland

Skandinavien

Personlighet

Norsk skogkatt älskar människor och njuter av mänskligt sällskap. Den kan tidvis vara väldigt uppmärksamhetskrävande, medan den vid andra tillfällen visar sin självständighet. Skogisar är vana vid utomhusliv, gillar att klättra och är väl anpassade att springa fritt och jaga utomhus. De är extremt vänliga och lekfulla, vilket gör dem till trevliga följeslagare. Rasen utvecklas långsamt och det kan ta upp till fyra år innan de är fullvuxna.

Hälsa

Norsk skogkatt är en robust ras utan några större ärftliga problem.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Norsk skogkatt kräver extra pälsvård. Om kattungen introduceras för borste och kam i tidig ålder kan den lära sig att njuta av pälsvården som en del av relationen mellan katt och ägare.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.