Snowshoe

Snowshoe

Snowshoe är en medelstor ras och kombinerar den robusta kroppen från amerikansk korthår med siamesens graciösa elegans. Huvudet är runt och svagt trekantigt, ögonen är stora och snedställda och de stora, spetsiga öronen sitter brett isär. Snowshoe har en lång och atletisk kropp med kort och glansig päls, med mörkare ansikte, öron, ben och svans. Den finns i blå, lila och chokladfärgade varianter och de vita områdena täcker mindre än en tredjedel av katten. Ögonen har en djupt mörkblå färg.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Namnet snowshoe (snösko) kommer från rasens karaktäristiska vita tassar. Det är en amerikansk ras som utvecklades när man korsade siames med amerikansk korthår på 1960-talet. Utseendemässigt påminner snowshoe om siamesen, men har dessutom vita tassar och vita fläckar. Kattungarna föds helvita och utvecklar sina färger och sin teckning först efter flera veckor. Inga kattungar har samma teckning. Rasen är på uppgång i Amerika, men är fortfarande sällsynt i resten av världen.

Ursprungsland

Amerika

Personlighet

Snowshoe är en intelligent katt som älskar mänskligt sällskap. Den är talför, men inte lika högljudd som en siames utan pratar i stället med en mjuk, melodisk stämma. Snowshoe behöver sällskap så om man är ute hela dagen kan två kattungar ur samma kull vara lösningen. Rasen är lekfull, kan lära sig apport och behöver leksaker och lekar för att må bra. Den tycker också om vatten, i synnerhet rinnande vatten, och kan ibland simma. Snowshoe är mycket aktiv och har en förkärlek för sitta och ligga på höga platser.

Hälsa

Det har ännu inte identifierats några ärftliga sjukdomar hos rasen, men snowshoe är ovanlig utanför USA. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Snowshoe kräver ingen särskild pälsvård, men njuter av uppmärksamheten de får under dessa stunder.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.