Somali

Somali

Somali är en medelstor, smidig och muskulös katt. Huvudet är lätt kilformat med mjuka konturer och tofsprydda öron, som sitter brett isär. Ögonen är stora och mandelformade, bärnstensgula, hasselnötsfärgade eller gröna – ju djupare nyans, desto bättre. Benen är långa och de ovala tassarna tofsprydda. Pälsen är medellång och det mjuka täckhåret är tjockt, men tätliggande. Äldre, vuxna somali har halskrage och "byxor", något som kattungarna saknar. Varje hårstrå ha dubbel eller trippel ticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband och resulterar i sex sektioner med kontrasterande färg från rot till topp. Somali finns i 28 färger; vanligast är en djup gyllenbrun färg med en aprikos grundfärg och svart ticking.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Uppskattar viss utevistelse
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Somali är en långhårig version av abessinier. Långhårsgenen introducerades hos abessinier i början av 1900-talet, men den långhåriga varianten av rasen avlades inte specifikt förrän 1960-talet. Den ursprungliga introduktionen av långhårsgenen skedde i Storbritannien, och abessinier med den recessiva genen exporterades till Europa och Amerika. Den systematiska aveln med somali började i Amerika. Somalin blev snabbt populär i andra delar av världen, framför allt i Australien där den avlas praktiskt taget uteslutande av abessinier.

Ursprungsland

Amerika

Personlighet

Somali är mycket intelligent, vänlig och lekfull. Den tycker om lekar och att leka med leksaker. Somalin kan vara blygare och mer självständig än sin kusin abessiniern, men njuter av mänskligt sällskap. Den är aktiv och tycker om att röra på sig utomhus.

Hälsa

De flesta somalikatter är friska, men det finns ett fåtal ärftliga sjukdomar som förekommer hos deras nära släkting, abessinier, som därför även kan kopplas till somalin. Abessinier kan lida av en nedärvd sjukdom, PK-brist, som kan orsaka anemi. Det finns ett tillförlitligt test för detta och potentiella ägare bör fråga uppfödare om deras katter har testats och inte är drabbade. Ögonsjukdomen PRA (progressiv näthinneatrofi), som leder till att katten blir blind, har identifierats i vissa länder så det är värt att fråga uppfödaren även om detta.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Somali kräver regelbunden pälsvård för att hålla pälsen fri från tovor. Eftersom pälsen är kortare än hos exempelvis perser, är det enklare att hålla pälsen i bra skick. De flesta somalikatter njuter av pälsvård (förutsatt att rutinen etableras i tidig ålder) och det går definitivt enklare om man gör det regelbundet. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.