Olika kattraser

Många av de katter du stöter på runtomkring kallas "bondkatter", vilket helt enkelt betyder en katt utan stamtavla. De är vänliga, vackra och fulla av nyfikenhet och troligtvis den allra vanligaste kattkompisen att ha.
Olika kattraser |Lista över olika kattraser
Olika kattraser |Lista över olika kattraser
Olika kattraser |Lista över olika kattraser

Kattraser

Brittisk korthår härstammar från vanliga domesticerade katter och finns i många olika färger och pälsmönster, från vit till svart till silvertabby. Människor började föda upp den här typen på 1800-talet för att se till att katternas distinkta kvaliteter bevarades, tills brittiskt korthår till slut erkändes som en raskatt.

Lite perser och oriental lades till för att återuppliva rasen när den var på väg att dö ut under mitten av 1900-talet. Kattrasen brittiskt korthår är robust och hälsosam med en stark, muskulös kropp och korta ben. De här katterna har ett runt ansikte, vackra stora ögon och tjock, kort päls.

Precis som persern kan de här katterna vara oberoende och icke-krävande, spenderar gärna mycket tid utomhus, men de har inget emot en rejäl kelstund med sina ägare!

Övriga brittiska kattraser är bland annat Manx och Selkirk rex.

Grå katt

Burma

Det här är en kattras som vill att deras närvaro ska märkas! Burman är pratsam (men inte lika högljudd som siamesen) och kallas ofta "hundkatt" på grund av deras uppmärksamhet, hundlika lojalitet mot sina ägare och villighet att leka apportlekar! De gillar att vara med vad du än gör – det här är verkligen en "sitta på tidningen om du försöker läsa"-typ av katt! Burman är medelstor med en robust kropp, runt bröst, runt huvud och stora ögon med en lätt siamesliknande vinkling. De har också en mjuk, kort, sammetslen päls som kan ha flera olika färger.

Utländska

Kattraserna i den här gruppen har inte så mycket gemensamt med varandra mer än deras utåtriktade, larger-than-life-personligheter! Det här en mycket varierad grupp av kattyper, från den ovanliga och vilddjursliknande bengalen, skapad genom att korsa en huskatt med en asiatisk leopardkatt, till den busiga Devon rex. Den omfattar den långhåriga tiffanyn och lockiga Cornish och Devon rex. Det är också noterbara skillnader i storlek – från den stora bengalen till den lilla singapuran. De kommer från alla hörn av jorden, däribland England, Ryssland, Fjärran östern och Afrika och vissa (som ocicat) har avlats fram genom att korsa eller anpassa befintliga raser.

Utländska kattraser är ofta människokatter. De är aktiva och krävande och den typen av katt som kommer att tjata på dig när de vill äta, leka eller kela – och de accepterar inte att ignoreras!

Oriental

Det finns två typer av orientaliska katter: korthåriga och långhåriga. Den korthåriga typen beskrivs bäst som en färgad siames utan de särskilda markeringarna (vilket innebär kattens extremiteter, dvs, ben, svans, ansikte och öron är mörkare än resten av kroppen). Den långhåriga varianten kallas angora. En katt av rasen oriental har ofta liknande fysiska och karaktärsegenskaper som siamesen, även om endast den vita varianten har blå ögon, andra färgade katter av den här rasen har gula eller gröna ögon.

Perser

Persern är kattvärldens glamourkisse. En av de äldsta kända kattraserna och deras främsta kännetecken är deras långa, tjocka lyxiga päls som kan vara upp till 15 cm lång!

Perserns form är kort och kraftig, vilket innebär att de har ganska korta ben, en kort nacke och en bred bringa. Den borstlika svansen är mycket tjock och de har även en krage av hår som en man. Det säger sig självt att med en så tjock underpäls och en lång överpäls så behöver persern omfattande pälsvård, mint 20 minuter varje dag. Deras ögon behöver också omsorg, eftersom de kan bli rinniga. Med så många färger och varianter finns det verkligen en perserkatt för alla!

Persern är vanligtvis avslappnad och lugn. De är perfekta innekatter och älskar att sova, vilket är perfekt om du jobbar heltid. Men för att de inte ska bli ensamma under dagen är det nödvändigt med en perser till som en kamrat att leka med eller krypa tätt intill.

Semilånghår

Den här gruppen innehåller sex kattraser som varierar en hel del i utseende och karaktär, men som alla delar en liknande, lång (men inte lika lång som persern) päls.

Helig birma

Birman har en tjock, silkeslen päls, en överdådig svans och genomträngande, runda blå ögon. Pälsen kan ha en rad färger och kombinationer och daglig pälsvård är ett måste. Den är också maskad, men eftersom tassarna inte är det, ser det ut som om den har vantar! Birmor har en lång men robust kropp, men är inte så kraftiga som en perser och vissa påstår att de har siames i sig. Till sitt sätt är birman lekfull, vänlig och avslappnad. De här kattyperna är mycket kärleksfulla och kräver ofta uppmärksamhet när de vill att man ska bry sig om dem!

Maine Coon

Det här är stor, tuff, stilig kattras som måste klara de kalla vintrarna i Maine på den amerikanska östkusten – därför den långa, tjocka och vädertåliga pälsen. De har en krage runt halsen och inbyggda öronmuffar – håriga öron – som skyddar dem. Den borstlika svansen påminner om en tvättbjörns (en "racoon", därifrån kommer coon-delen av namnet). Den här kattrasen är elegant, välproportionerad, atletisk och kraftfull, behöver mycket stimulans och de älskar att vara utomhus. De är suveräna jägare och räds inte kyla och regn, det brittiska vädret är ingenting jämfört med det som deras förfäder avlades fram för att klara! Maine coon-katter passar inte som innekatter på heltid, men gillar att vara med sina ägare och är snälla, lekfulla sällskapsdjur som ofta är lätta att träna.

Norsk skogkatt

Norsk skogkatt liknar maine coon och är också född överlevare, den här gången från det hårda klimatet i norra Skandinavien. De är stora, starka och mycket eleganta katter, med särskilt kraftfulla (och långa) bakben, och anses vara mycket vackra. Just den här rasen är byggd för att klättra och som namnet antyder älskar de att klättra i träd! Ett stort katträd inomhus är ett måste (särskilt för att avleda dem från att klättra i dina gardiner och garderober). Den norska skogkatten älskar att vara utomhus, men älskar även människor inomhus.

Ragdoll

Ragdoll är ursprungligen skapad genom att korsa en vit perserhona med en birmahane och är en mild jätte – stor tung, men mycket vänlig. De har runda kinder, stora ovala ögon och en kort nacke. Trots den stora storleken har de ett känsligt utseende. Namnet kommer från deras vana att vara så avslappnade när man lyfter upp dem att de blir helt lealösa, som en trasdocka. Ragdoll är tysta och mycket tillgivna och kan bli mycket bra innekatter, ofta mindre intresserade av att jaga än vissa mer robusta kattraser av utetyp.

Somali

Somali är en långhårig variant av abessinier. Pälsen är inte riktigt lika lång som på andra katter i den här kategorin, men distinkt "tickad" (där varje hårstrå har två eller tre färgade band), ett mycket slående fysiskt drag. Somalin har också relativt stora öron, ett drag som ofta återfinns hos katter som ursprungligen kommer från ett varmt klimat, eftersom det hjälper dem att göra sig av med värme. Precis som abessiniern är somalin intelligent, ganska krävande och mycket människoorienterad. Även om de ser ut som vildkatter och tycker om att vara utomhus, gillar de också sina bekvämligheter inomhus.

Turkisk van

Turkisk van är en annan stor kattras, både lång och muskulös. Deras halvlånghåriga, silkeslena päls saknar underull, men vanen är mycket glamorös och elegant i alla fall. Pälsmarkeringarna är mycket distinkta, grundfärgen är kritvit med färgade markeringar på och runt öron och svans. Och deras stora anspråk på berömmelse är att de älskar att simma! Den här kattrasen kommer ursprungligen från området runt Van-sjön i Turkiet och tycker fortfarande mycket om att vara i vatten och letar upp sjöar och dammar att simma i. Turkisk van älskar att leka med en rinnande kran ännu mer än andra katter. De är påhittiga och tuffa, men älskvärda mot människor.

Siames

Siamesen är en gammal kattras och en av de mest eleganta av alla. De har en lång, smärt kropp, kraftfulla bakben och genomträngande blå ögon. Precis som persern har siamesen ändrats ganska dramatiskt genom åren. Huvudet är nu mer trekantigt, ögonen mer vinklade och öronen större och kroppen mindre och mer atletisk. Siamesens päls är maskad med extremiteterna mörkare än resten av kroppen, särskilt ben och tassar, ansikte, öron och svans. Pälsen är kort och silkeslen, med lite underull. Även om de kräver vis pälsvård är siamesen verkliga heltidskatter som vanligtvis älskar människor och kräver massor av uppmärksamhet. Siameser har stark vilja och är mycket intelligenta och de vet hur de ska uppta din tid!

I siamesgruppen ingår även balineser.

Redo för en katt, men osäker på vilken ras som passar bäst för dig och din familj? Goda nyheter! Vårt bibliotek över kattraser kan hjälpa dig förstå de olika raserna att besluta om vilken typ av katt som är perfekt för dig.