Singapura

Singapura

Singapura ser ut som en liten abessinier. Den har ett rundat huvud med ett framträdande, fyrkantigt nosparti. Öronen är stora och djupt kupade. De stora ögonen är mandelformade och lätt snedställda. Det är visserligen en liten ras, men den har en kraftig och muskulös kropp. Svansen är slank med en trubbig tipp. Pälsen är kort och slät med svarta, bruna eller elfenbensfärgade ränder på varje strå. Hårstråna är mörkare på ryggen, svansen och benen. Bringa och mage är blekt elfenbensfärgade. Ögonen kan vara hasselnötsfärgade, gröna eller gula med svarta konturer.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Ganska talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Singapura har sitt ursprung i Singapore och dess namn betyder "lejonstaden", vilket är det lokala malajiska namnet på ön. Den var tidigare känd som "kloakkatt" på grund av sin vana att sova i kloakerna och leva i rännstenen, vilket också är orsaken till kattens lilla storlek – singapuran är världens minsta kattras. Den tros ha funnits i omkring 300 år och är ättling till katter från hela världen som anlände till Singapore på fartyg och parade sig med de lokala vildkatterna. Myndigheterna såg dem som skadedjur och gallrade periodvis ut beståndet. 1974 var gallringen så utspridd att bara tre katter överlevde. Dessa singapuror exporterades till Amerika tillsammans med en fjärde individ, som hittades 1980. Dessa fyra katter är ursprunget till den erkända rasen. Den första singapuran importerades till Storbritannien 1989, där rasen nu snabbt ökar i popularitet.

Ursprungsland

Singapore

Personlighet

Singapura är en mycket kärleksfull och vänlig katt, men till skillnad mot sina orientaliska motsvarigheter är den väldigt lågröstad och mer reserverad. Rasen tycker om mänskligt sällskap och trivs med att sitta i knät eller på axlarna till sin ägare – den tycks älska närheten och värmen. Den föredrar att ligga högt och hittar ofta en plats som ger den en bra översikt, bland annat ovanpå bokhyllor eller garderober. Singapuran är aktiv, livlig och alltid villig att leka. Den är snabblärd, nyfiken och busig.

Hälsa

Rasen har i dagsläget inga kända hälsoproblem. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Med sin korta, tätliggande päls kräver singapuran inte mycket pälsvård. Den njuter dock av uppmärksamheten den får när ägaren borstar den med en mjuk borste.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.