Burmilla

Burmilla

Burmilla är en medelstor kattras och påminner om burma med sin robusta, muskulösa kropp och starka, raka rygg. Honan är mycket mindre och spädare än hanen. Huvudet har en milt rundad topp, kilformad nos och brett sittande öron. De uttrycksfulla ögonen kan vara allt från guldfärgade till gröna. Den korta pälsen ligger tätt mot huden, är vit med en mörkare färg i hårtopparna och har en karaktäristisk M-teckning i pannan.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Burmilla är en korthårig medlem av gruppen med asiatiska kattraser. Rasen uppstod 1981 genom en oavsiktlig parning mellan en chinchilla och en lila burmes. Kattungarna såg ut och uppförde sig som burmeser, men hade den vackra silverfärgen och de mörka svanstipparna från chinchillan. De skapade så stort intresse att paret fick lov att para sig igen och därmed uppstod den nya rasen.

Ursprungsland

Storbritannien

Personlighet

Burmillan är inte lika uppsluppen som en burma, men mindre obekymrad än en chinchilla. Rasen älskar uppmärksamhet och att vara en del av familjen, men kan vara ganska krävande och följer ofta efter sina ägare i hemmet. Som de flesta asiatiska katter är burmillan mycket intelligent och kan bland annat lära sig att öppna dörrar.

Hälsa

Det finns inga särskilda sjukdomar i relation till asiatiska katter inom veterinärlitteraturen, men gruppen kan ha en tendens att utveckla sjukdomar förknippade med burma. Vissa linjer i denna ras tycks vara mer mottagliga för diabetes mellitus än andra raser.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Den korta pälsen kräver inte mycket pälsvård, men burmillan älskar uppmärksamheten den får under dessa stunder. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.