Cymric

Cymrics

Cymric är en stabilt byggd och kompakt ras med en kroppstyp som påminner om brittiskt korthår. Den har stora ögon och brett sittande öron. Avsaknaden av svans är rasens mest unika egenskap. Bakbenen är längre än frambenen. Cymric har en tjock päls som är tät med riklig underull, vilket bidrar till rasens runda utseende. På grund av den missbildade ryggraden (liknande spina bifida, som förknippas med svanslöshet) kan vissa katter ha en kaninskuttsliknande gång. Cymric finns i praktiskt taget alla färger och mönster.

  • Lugn katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Cymric är en långhårig manx. Trots dess namn, som kommer från det keltiska namnet för Wales (Cymru), har den sitt ursprung på Isle of Man. Det är vanligt med svanslösa katter på Isle of Man, där inavel bland öns katter har gjort en svanslös mutation naturligt förekommande. Precis som för manx kan cymric ha svans av varierande längd (klassificerad som "rumpy riser", "stumpy" och "longy") eller ingen svans alls ("rumpy"). Avelprogram i Kanada på 1960-talet ledde till cymricens popularitet i USA, där man bara ställer ut katter helt utan svans.

Ursprungsland

Isle of Man (Storbritannien)/Kanada

Personlighet

Cymric är en tyst, lekfull och intelligent katt. Den kan vara blyg och reserverad kring främlingar och tenderar att ty sig till en person. Det är en ras som behåller sitt kattungelika beteende långt upp i vuxen ålder.

Hälsa

Bristen på svans är en genetisk defekt och den missbildade ryggraden kan orsaka hälsoproblem, bland annat artrit, från tidig ålder. Vissa katter kan ha en trång analöppning, vilket kan orsaka förstoppning. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer, parasitkontroller och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Cymric har en tjock päls som måste borstas dagligen för att hålla det fritt från tovor och i bra skick.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.