Egyptisk mau

Egyptian Mau

Egyptisk mau är en elegant katt med ett atletiskt utseende och slumpvist fördelade färgfläckar i varierande form och storlek. Rasen sägs ha ett unikt, "oroat" utseende.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Ganska talför katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Mau är det egyptiska ordet för katt och rasen bär en slående likhet till de ståtliga prickiga katterna som avbildas i antik egyptisk konst. Rasen har sitt ursprung i en prickig katt i Kairo som en rysk prinsessa sägs ha tagit med sig till Rom 1953. Denna honkatt födde ett antal prickiga katter i Italien och flyttade senare till Nordamerika, där uppfödare utvecklade den moderna mauen. Den karaktäristiska teckningen på dess huvud sägs likna skarabén, som de forntida egyptierna ansåg helig. Mau importerades till Storbritannien först 1998.

Ursprungsland

Egypten/Italien

Personlighet

Egyptisk mau är en kärleksfull och lekfull ras. Den sägs vara extremt smart och tycker om att lära sig tricks och gå i koppel. Rasen njuter av pjåsk och uppmärksamhet, vilket gör den till en perfekt familjekatt. Egyptisk mau är en aktiv ras som behöver stimulans i form av leksaker eller lekkamrater, i synnerhet om de ska lämnas ensamma längre stunder.

Hälsa

Egyptisk mau är en ovanlig ras och i dagsläget finns det ingen information om betydande hälsoproblem.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Egyptisk mau har en kort och fin päls som inte kräver någon särskild pälsvård, men katten njuter av att borstas med en mjuk borste och av uppmärksamheten den får av sin ägare under dessa stunder. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.