Exotic

Exotic Shorthair

Exotic är en medelstor katt med kort och bred kropp. Huvudet är runt och brett med små öron och en kort och bred nos. Ögonen är stora och runda med en gnistrande färg. Benen är korta och grova med stora, runda tassar. Svansen är kort och yvig. Pälsen är kort, tjock och yvig med tät och mjuk underull. Exotic finns i alla färger och mönster som är vanliga hos perser, och som spräckliga katter.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Exotic är på alla sätt en korthårig perser och bedöms tillsammans med perser på utställningar. I Amerika genomförde man selektiv avel av amerikansk curl korthår och perser för att ta fram en katt som ser ut som en perser på alla sätt, bortsett från i pälsen. På samma sätt korsade man i Storbritannien brittiskt korthår med långhårig perser. Den medellånga pälsen är enklare att sköta om, men finns fortfarande i en enorm mängd färger och mönster. Exotic sågs först på 1960-talet och håller på att bli en mycket populär katt.

Ursprungsland

Amerika/Storbritannien

Personlighet

Exotic har samma vänliga, tillgivna natur som sina långhåriga kusiner och är inte lika uppsluppen som många korthåriga raser. Exotiska katter har inget emot att vara ensamma hemma och njuter av ett lugn och stilla liv.

Hälsa

Det finns en flertal hälsoproblem förknippade med exotic-rasen och dess nära släkting, persern. På grund av huvudets korta form och det platta ansiktet kan det förekomma missbildningar i käken, vilket kan leda till tandsjukdom och potentiella problem med att äta och dricka. Dessutom kan små näsborrar och en mjuk, alltför lång gom leda till andningsproblem. Om tårkanalerna inte följer sin naturliga väg kan ögonen rinna och fukta ansiktet konstant, vilket kan leda till hudutslag och sår i ansiktet. Det platta ansiktet ökar också risken för ögonsjukdom. Exotiska katter kan bära en gen som leder till njursvikt (eller autosomal recessiv polycystisk njursjukdom) på grund av att det utvecklas cystor i njuren. Den här åkomman upptäcktes hos mer än en tredjedel av alla perser och exotic på 1990-talet, när screeningtest blev tillgängliga. Med hjälp av screening arbetar nu uppfödare med att få bukt med problemet – be alltid om att få se uppfödarens PKD-certifikat för katterna som kattungarna stammar från.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Jämfört med sina långhåriga kusiner har exotic en lättskött päls, men den behöver fortfarande kammas ofta. Regelbunden pälsvård förhindrar att döda hårstrån skapar tovor i pälsen och hamnar på möblerna. Om kattens ögon tenderar att rinna på grund av dess platta ansikte, måste man regelbundet rengöra ögonvrårna och runt nosen. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.