Japansk bobtail

Japanese Bobtail Short Hair

Japansk bobtail har eleganta linjer och välutvecklad muskulatur. Huvudet har höga kindben, raka öron och stora, ovala ögon. Svansen är bara 5–8 cm lång och när katten är avslappnad står den rakt upp. Svansens hår är normalt tätare och längre än på övriga kroppen och spretar ofta ut, vilket ger svansen ett kaninsvans- eller pudervippsliknande utseende. En bobtail kan vara lång- eller korthårig. Den mjuka och silkiga pälsen finns i många färger. I Japan föredrar man den trefärgade varianten (sköldpaddsfärgad och vit): en blandning av svart, röd och vit som symboliserar tur – det är normalt bara honor som har denna färgkombination.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Det som utmärker japansk bobtail är dess svans. När katten är avslappnad och naturlig påminner svansen om en kaninsvans, och rak är den 10–12 cm lång. I Japan kan man spåra rasen tillbaka till 800-talet, men den var okänd utanför Japan ända till 1960-talet då den korthåriga varianten importerades till Amerika. Japansk bobtail har fått anhängare i Amerika och är nu en erkänd ras som ställs ut över hela USA. Det finns inte många av dem i Storbritannien.

Ursprungsland

Japan

Personlighet

Japansk bobtail är vänlig och intelligent. Rasen sägs ha ett behagligt humör, kommer överens med de flesta andra djur och älskar mänskligt sällskap. Vissa kan lära sig tricks, men alla behöver roas och stimuleras. Det är en relativt talför ras.

Hälsa

I Amerika är japansk bobtail känd som en robust och frisk ras som lever långt in i sina tonår. Detta kan inte bekräftas i Storbritannien på grund av det låga antalet katter av denna ras. Det sägs att den inte har samma problem som andra svanslösa raser, exempelvis manx, eftersom det är en annan genmutation. Det finns dock inte tillräcklig information om detta än.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Japansk bobtail behöver ingen särskild pälsvård eftersom katten själv tar hand om den. Den långhåriga varianten kräver lite mer. Båda sorterna njuter dock av uppmärksamheten de får när ägaren borstar dem med en mjuk borste. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.