Korat

Korat

Korat har en kort, glansig päls som ligger tätt intill kroppen. Pälsen finns i olika nyanser av blå med silver i topparna. Nosspegel, läppar och trampdynor är mörkblå eller lavendelfärgade. Utseendemässigt påminner korat om rasen russian blue, men saknar underull, är rundare i formen och har lysande gröna ögon. Ansiktet är hjärtformat med stora öron och ögon och ett vaket uttryck. Kroppen är stark och muskulös, varken lång som en siames eller satt som en brittiskt korthår.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Normalbyggd katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Korat har fått sitt namn efter en provins i Thailand. I Thailand är rasen ofta känd som "Si-Sawat", vilket betyder "lycka", och ett par koratkatter var tidigare en traditionell gåva till en brud. Vid en engelsk kattutställning på 1800-talet ställdes en korat ut som en blå siames. Korat kom till Amerika på 1950-talet och därifrån till Storbritannien 1972. Det är en av få raser som bara finns i en färg, i det här fallet skimrande blå.

Ursprungsland

Thailand

Andra namn

Si-Sawat

Personlighet

Korat är en tyst, vänlig ras som är mycket intelligent och lekfull. De är perfekta familjekatter och kan vara hängivna sina mänskliga följeslagare.

Hälsa

Koraten är en relativt långlivad katt och det är inte ovanligt att den blir 18–19 år. Rasen lider ofta av gangliosidos, vilket är en ärftlig enzymsjukdom som påverkar nervsystemet och orsakar förlamning. Det finns ett test för detta och man bör kontrollera att uppfödarens katter har testats och är fria från problem innan man köper en kattunge.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Korat kräver ingen särskild pälsvård, men njuter av att borstas med en mjuk borste och uppmärksamheten den då får från sin ägare. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.