Russian blue

Russian Blue

Russian blue är en medelstor till stor katt med en elegant, graciös kropp och långa, slanka ben. Gångstilen gör att det ser ut som om katten går på tårna. Huvudet är kilformat med framstående morrhårskuddar och stora öron. De mandelformade ögonen sitter brett isär och har en livfull grön färg. Pälsen är dubbel med en mycket tät underull och känns fin, kort och mjuk. Strukturen på ryssens päls är mycket annorlunda jämfört med andra kattraser och är måttet för rasen. Trots namnet finns det även svarta och vita russian blue. Hos den mest populära blå varianten har pälsen en jämn blå och silverskimrande färg.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Vänlig och självständig katt
  • Tyst katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Russian blue kallades tidigare archangelsk katt, då den påstods ha anlänt till Europa på fartyg från den ryska hamnen med samma namn (Arkhangelsk). Den har också kallats för malteserkatt, framför allt i USA där namnet levde kvar till början av århundradet. Det finns dock starka bevis som kopplar katten till Ryssland. Det finns ett stort antal katter med liknande pälsfärger i Skandinavien och deras kraftiga päls tyder på ett liv i nordligt klimat. Ryssen är normalt blå, men det finns även svart och vit russian blue. Dessa färger uppkom under andra världskriget, när de få återstående russian blue korsades med brittiskt korthår och siames för att bevara antalet.

Ursprungsland

Ryssland

Personlighet

Russian blue är en tyst och känslig katt som kan vara blyg och reserverad, men sägs vara otroligt lojal mot sina ägare. Ryssen kan vara skeptisk mot främlingar och det tar tid för den att utveckla en relation till människor. När katten har vant sig vid en kärleksfull miljö älskar den att leka med leksaker och tycker om att hoppa, klättra och spring runt. Den är otroligt vig och lättfotad.

Hälsa

Russian blue har inga kända hälsoproblem.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Som de flesta korthåriga raser kräver russian blue inte alltför mycket pälsvård, men de älskar uppmärksamheten och njuter av att borstas med en mjuk borste. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.